Übeyy bin Kab (Radiyallah-u anhu)- 4

03 Mayıs 2009 Pazar

Mescid-i Kıbleteyn’de bir hurma fidanınım yemiş verme halı

Übeyy bin Kab (Radiyallah-u anu)- 4

Bütün hayatını Kur’an-i kerim’in hizmetinde geçiren Hazret-i Übeyy (r.a.) buyurdular ki;

-“Mü’min dört vasfında belli olur. Belâ ve musibete maruz kaldığında sabreder. Ni’met ve ikrama mazhar olduğunda şükreder, konuştuğu zaman doğru konuşur. Hükmettiği zaman adalete riayet eder.”

Yine Hazret-i Übeyy (r.a.) buyurdular ki;

-“Mü’min beş nur içinde dönüp dolaşır. Cenab-ı Hakkın; “Nur üzerine nur” buyurması buna işarettir. O’nun sözü nur, ilmi nur, girdiği yer nur, çıktığı yer nur ve kıyamet günü gideceği yer nur’dur.”

Birgün Resulullah (s.a.v.) mübarek ellerini, Übeyy bin Ka’b (r.a.) ın göğsüne koydular ve buyurdular ki;

-“Ya Rabbi! Burayı şekden (şüphe) ve takzibden (yalanlamaktan) koru.”

Hazret-i Übeyy bin Ka’b (r.a.) buyuruyor ki;

-“O anda bana bir hal oldu ki gümüş gibi beyaz bir yer gözüme göründü ve ben de oradan Rabbim’e sanki nazar ediyorcasına korkudan ter içinde kaldım.”

Kays bin Ubade (r.a.) hazretleri buyuryor ki;

-“Ben Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve sellem) in görmek için Medine’ye geldim. Gördüklerim içinde en çok Übeyy bin Ka’b (r.a.) dan hoşlandım. Her zaman O’nun yanında kallmak isterdim. Hep ön safta namaz kılardı. Ben de O’na yakın yerde bulunurdum.”

Birgün namazdan sonra bana buyurdu ki;

-“Sen tüccar mısın?”

Ben de;

-“Evet” dedim.

Bana buyurdular ki;

-“Tüccarların çoğu helak olurlar (Sen onlardan olma.) Lakin ben Müslüman olan tüccarlara çok acırım.”

Übeyy bin Ka’b (r.a.), Enes bin Ali (r.a.) ye buyurdular ki;

-“Sizler iki şeyi yapınız: Birisi hak yoldur ki, O İslam dinidir. İkincisi de, Resulullah (s.a.v.) ın sünneti seniyyesidir. Kim ki bu iki şeye riayet eder ve onunla beraber Allah-u Teâlâ’yı zikr ederse, O’nun korkusundan gözlerinden yaş gelirse o kimsenin vücuduna ateş temes etmez. Kim ki İslam yolunun üzerinde olsa ve sünneti seniyyede yaşasa, Allah-u Teâlâ’yı çok zikretmezse ve O’ndan çok korksa bütün günahları dökülür. Sonbaharda ağaçların yaprakları sararıp solduğunda bir rüzgar vurduğu zaman o gevşemiş bütün yapraklar nasıl dökülürse, O’nun aşkı ve korkusuyla ağlayıp, bedeni titreyen kimsenin de o yapraklar gibi günahları dökülür.”

Devam edecek….

İslam âlimleri ansiklopedisi

Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Bizleri ve sizleri Übeyy bin Kab (Radiyallah-u anhu) nun şefaatına nail eylesin. O’nun yüzü suyu hürmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin

Fuad Yusufoğlu

“Übeyy bin Kab (Radiyallah-u anhu)- 4” için 1 Yorum

  1. Übeyy bin Kab (Radiyallah-u anhu)- 3 « بسم الله الرحمن الرحيم diyor ki:

    [...] aleyhi ve sellem)- 80Kelime-i Tevhidin fazileti « Übeyy bin Kab (Radiyallah-u anhu)- 2 Übeyy bin Kab (Radiyallah-u anhu)- 4 [...]

Yorum Yapın