Enes Bin Mâlik (Radiyallah-u anhu)- 2

02 Mayıs 2009 Cumartesi

Çağ-Çağ barajı (İlkbahar mevsimi) Nusaybin

Enes Bin Mâlik (Radiyallah-u anhu)- 2

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve selem) de;

Hazret-i Enes (r.a.) Hazret-i Ebû Bekir (r.a.) devrinde, Bahreyn havalisinin zeketını toplamakla görevlendirilmiştir. Hazret-i Ebû Bekir (r.a.) in vefatında, Bahreyn’de bulunuyordu. Daha sonra Medine’ye geldi.

Hazret-i Ömer (r.a.) zamanında medine’de kaldı. Hazret-i Ömer (r.a.), onu meşveret meclisine’(danışma kuruluna) aldı. O’nun kıymetli tavsiyelerinden istifade etti.

Bu sırada Medine’de kaldığı müddetçe, fıkıh dersi vermekle meşgül oldu. Yine bu devirde Enes bin mâlik (r.a.), Toster’de yapılan muharebede elde edilen ganimetin ve Hazret-i Ömer (r.a.) e gönderilme şartı ile teslim olmayı kabul eden İran ordusu kumandanı, Hürmüzan’ın, Medine’ye getirilme işini üzerine almıştı.

Hazret-i Enes (r.a.) Medine’den Basra’ya gitmiş, Hazret-i Ömer (r.a.) in vefatını burada öğrenmiştir.

Hazret-i Osman (r.a.) zamanında da Basra’da kalan Enes bin Mâlik (r.a.) fıkıh dersleri vermeye devam etti. Hazret-i Osman (r.a.) vefatını Medine’ye gelirken yolda öğrenmiştir.

Hazret-i Enes (r.a.), Hazret-i Ali (r.a.) nin halifeliği zamanına yetiştiği gibi Emevi halifelerinden bir kısmını da görmüştür.

Hazret-i Enes (r.a.), zülme ve haksızlığa daima karşı olmuştur. Bu konuda hiç çekinmemiştir. Onun için haccac’ın yaptığı zülümleri görünce, Halife Abdülmelik’e şikayette hiç tereddüd göstermemiştir.

Buna rağman Zalim haccac, O’na darılmamış, O’nun rızasını kazanmak için elinden gelen gayreti sarfetmiş ve derslerine devam etmiştir.

Bu sırada Sahabe-i Kiram (r.anhüm) ın sayıları azaldığı için yaşayan Sahabilerin kıymeti daha da artmıştı. Halk, böyle mübarek zatları arayıp buluyor, onların sohbetlerinden istifade etmeye çalışıyorlardı.

Çünkü bunlar, bizzat Resulullah (s.a.v.) ı görüp, ruhlara gıda olan mübarek sözlerini, O’nun mübarek ağzından dinlemişlerdi. Bu bakımdan herkes onlara gerekli hürmet ve saygıda kusur etmemeye gayret ediyorlardı.

Enes Bin Mâlik (r.a.) uzun ve bereketli bir ömür yaşamıştır. Basra’da vefatına yakın hastalandı. Halk gece-gündüz ziyaretine geldi ve yanında bulundular.

Basrada en son vefat eden Sahabe-i Kiram O’dur. Basra’da 9-12 km. mesafede bulunan ‘tat’ mevkinde vefat etti.

Muhammed bin Sirin (r.a.) tarafından gasl, techiz ve tekfini yapıldı. Vefat ettiği yere defnedildi. Vasiyeti üzerine, Resulullah (s.a.v.) ın saçlarından bir miktar kabrine kondu.

Hazret-i Enes bin Mâlik (r.a.) Peygamber Efendimiz (s.a.v.) e uzun seneler hizmetinde bulunması sebebiyle kur’an-i Kerim tefsirini çok iyi öğrenmişti.

Devam Edecek…

İslam âlimleri ansiklopedisi

Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Bizleri ve sizleri Enes bin Mâlik (Radiyallah-u anhu) nun şefaatına nail eylesin. O’nun yüzü suyu hürmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin

Fuad Yusufoğlu

“Enes Bin Mâlik (Radiyallah-u anhu)- 2” için 1 Yorum

  1. Enes Bin Mâlik (Radiyallah-u anhu); « بسم الله الرحمن الرحيم diyor ki:

    [...] Mesleme (Radiyallah-u anhu);Hatim Duası « Abdullah bin Mes’ud (Radiyallah-u Anhu)- 13 Enes Bin Mâlik (Radiyallah-u anhu)- 2 [...]

Yorum Yapın