Hac’cın inceliklerin sırları

14 Kasım 2008 Cuma

Beyaz su (Kasyan)dağları (Nusaybin)

Hacc’ın inceliklerin sırları:

Buraya kadar anlattıklarımız haccın amel şeklidir. Bu amellerin, işlerin her birinde bir “sır” vardır. Bunlardan maksad ibret almak, hatırlamak ve ahret işlerini düşünmektir.

Bunun da aslı şöyledir;

İnsan, devamlı olan ahreti seçmedikten sonra, kendi saâdetinin kemâlini bulamiyacak bir fıtratta yaratılmıştır. Bunu “Müslümanlık “ unvanında izah etmiştik. Kendi havâ ve hevesine uyması helâkine sebeptir.

Kendi ihtiyarında kaldığı, şeriatın emriyle amel etmediği, arzu ve isteklerine uyduğu müddetçe, işler kula yakışır şekilde olmaz. Halbuki saâdeti kulluktadır.

Bu yüzen geçmiş milletler, insanlardan ayrılıp bir köşede ibâdet etmiş veya ibâdet için seyahat eylemişlerdir. Her Ümmetin zahidleri insanlardan ayrılır, dağ başlarına çekilir ve bütün ömrünü “Riyâzet ve Mücâhede” ile geçirirdi.

Bahusus Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) e;

-“Bizim dinimize niçin ruhbanlık ve seyahet yoktur.” Diye sorulduğunda;

Resulullah (a.s.v.) ;

-“Bize buna karşılık cihad ve hac verildi.” Buyurdu.

Demek ki;

Allah-u teâlâ bu ümmete, içinde mücahede de bulunan rühbanlığa (Ruhbanlık; İbadet için insanlardan ayrılıp bir köşeye çekilmek.) karşılık Haccı emretti. Hac’da daha bir çok ibretlerin olduğu da açıkça bellidir.

Hususen Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Kâbe’yi şerefli kılıp kendine izafe eyledi. Onu, büyük bir padişahın huzur gibi eyledi. Etrafında harem sahası yaptı. Ona hürmet ve tâ’zim için avını avlamayı, ağacını kesmeyi “Haram” buyurdu.

Arafat’ı, padişahın dergahının meydanına benzetip, haremin önüne koydu. Allah-u teâlâ’nın bir eve ve bir yere inmekten münezzeh olduğunu bildikleri halde, büyük bir arzu olmak sebebiyle dünyanın her tarafındaki insanların bu eve, Yâni Beytullah’a gelmeleri tahakkuk etti. Çünkü dostla, sevgiyle alakalı her şey SEVGİLİ VE KIYMETLİ OLUR.

Devam edecek…

Kimyay-i Saadet (İmam-i Ğazali)

Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) bizleri ve sizleri hac farizesini zamanında yapan Salih kullarından eylesin. Amin.

Fuad Yusufoğlu

Etiketler:

“Hac’cın inceliklerin sırları” için 1 Yorum

  1. Medine’yi Ziyaret- 2 | Fıkıh diyor ki:

    [...] Devam edecek… [...]

Yorum Yapın