İbn-i Semmâk (Radiyallah-u anh)- 4

18 Ocak 2009 Pazar

Bor-e Veysike (Nusaybin)

İbn-i Semmâk (Radiyallah-u anh)- 4

İbn-i Semmak (r.a.) buyurdu ki;

-“Akıllı kimselerin arzusu, düşüncesi, cehennemden kurtulmak ve haramlardan kaçmaktır. AHMAK OLANIN ARZUSU, OYUN VE EĞLENCEDİR. Ve ÖLÜM MELEĞİ YASTIĞININ DİBİNDE OTURDUĞU HALDE UYUYANA (Gaflette olan kimseye) ÇOK ŞAŞILIR.”

Sözleriyle ahreti unutup gaflette olan insanlara duyduğu hayreti bildirmiştir. Her şeyden evvel farzları yapıp haramlardan ve şübheli olan şeylerden sakınmayı söyler, nafilelerle uğraşılıcak zaman olmadığını bildirir.

İbn-i Semmak (r.a.);

-“Zaruri din bilgilerini alıp, fudul, yani faidesiz şeyleri terk etmek, akıl sahiblerinin işidir.” Buyurdu.

Kendisi dünyaya kıymet vermez ve herkesin haram olan dünya lezzetlerini terk etmesini isterdi.

İbn-i Semmak (r.a.);

-“Allah-u Teâlâ dünyayı lezzetlerle ve afetlerle doldurdu. Helalleri güçlüklerle, haramları da mesuliyetlerle beraber kıldı.”

Buyurarak haramdan sakınanların ahretteki azablardan kurtulacağını ve Allah-u Teâlâ’nın emrine uyanların çektikleri güçlüğe karşı, ahrette mükafat göreceklerini bildirmiştir.

Muhammed bin el-Yeman (r.a.) diyor ki;

Bağdad’li arkadaşlarımdan birisi, İbn-i Semmak Hazretleri (r.a.) ne mektub yazıp dünyayı kendisine anlatmasını istedi.

Cevabında İbn-i Semmak (r.a.);

-“Allah-u Teâlâ dünyayı şehvetlerle ve afetlerle doldurdu. Helaları güçlüklerle, Haramları da ma’siyetlerle birleştirdi. Helalar için hesaba çekeceğini, haramlar için azab edeceğini bildirdi. Vesellam.”

Hazreti İbn-i Semmak (r.a.), her yerde, herkese Allah-u teâlâ’yı hatırlatırdı.

Pazara girdiği zaman;

-“Ey pazardakiler pazarınızda kesad (durgunluk), iyilerinizde hased, alışverişinize fesad (İslamiyete uygunsuzluk) var. O halde nefslerinizi gaflet uykusundan uyandırınız.” Sözleriye herkese ahreti hatırlatır ve Allah-u Teâlâ’nın emirlerine itaat etmeyi, hile yapmamayı tavsiye ederdi.

Söylenilen söze çok dikkat edilmesini herkese söylerdi.

Ve;

-“Sen duyduğunu başkalarına söyleyenden daha çok, gizle görünenden kork. ÇÜNKÜ BÖYLE OLAN KİMSEYE, İNSANLAR YALAN YAKIŞTIRMAZLAR. DAHA ÇOK İNANIRLAR. SİZDEN BİRİNİZ BA’ZEN KENDİSİNE İTİMAD EDEN BİRİNE BİR SÖZ SÖYLER, O DA ONU YAYAR, BU YÜZDEN ÜLKELER HARAB OLUR.”

Buyurarak gıybet edilmemesini ve az konuşmayı, sırrını hiç kimseye söylememeyi tavsiye ederdi.

Devam edecek…

İslam âlimleri ansiklopedisi

Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Bizleri ve sizleri İbn-i Semmak hazretleri (Radiyallah-u anh) hurmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin

Fuad Yusufoğlu

Yorum Yapın