Zekât- 3

08 Kasım 2008 Cumartesi

Çağ-Çağ deresi (bor-e gündük) Nusaybin

Zekat islamın şartlarından biridir.

Peygamber efendimiz (S.A.V.) buyurdu ki:

-“İslamın binası beş şey üzerinedir: Lailahe illallah, muhammedin resulullah, namaz, zekat, oruç, hac”

Hadisi şerifte geldi ki,

-“Altın ve gümüşü olan insanlar. Zekatlarını vermezlerse; her birinin göğsüne öyle kızgın şiş vururlar ki, arkalarından çıkar. Dört ayaklı hayvanı olup ta, zekat vermeyene, kıyamet günü bu dört ayaklı hayvanları musallat ederler. Baş ve boynuzları ile vurup, ayaklarının altına alırlar. Hepsi üzerinden çiğneyip geçip, sonu gelince, en önce geçen ikinci defa döner ve yeniden ayağı altına alır. Tekrar hepsi üstünden geçerler. Bütün halkın hesabı görülünceye kadar devam eder.”

Bu hadisi şerifler buhari ve müslimde vardır. O halde mal sahiplerine zekat bilgilerini farzdır.

Zekatın çeşitleri ve şartları:

Altı çeşit Zekat vardır: (İmam-i Ğazali (r.a.) burada yalnız beşini zikretmektedir. Hazina ve Madenlerin zekatını İhya’da olduğu halde buraya almamıştır.)

1-Dört ayaklı Hayvanların Zekatı:

Bunlar de deve, sığır ve koyundur. At, eşek ve diğer hayvanlarda zekât yoktur. Bu zekât dört şartla Farz olur.

Birinci Şart;

Çayırda otlayan hayvan olmal, çok masrafa sebep olmamalıdır. Eğer bir sene içinde ona yedirdiği ot değeri fazla ise Zekâttan düşer.

İkinci Şart;

Bir sene kendi mülkünde kalmalıdır. Bir seneden önce elden çıkarsa zekât düşer. Fakat malın nesli ve yavrusu öbür sene hesaba katılır ve malın aslına uyularak zekât farz olur.

Üçüncü Şart;

Bu alla zengin olmalıdır ve kendi tasarrufunda olmalıdır. Mal yok olursa veya hırsız çalarsa zekâtı vermez. Maldan hasıl olan he rkazanç kendisine verilirse, o zaman geçmiş zekâtı vermek farz olur. Malı kadar borcu olan zekât. Çünkü o, hakikatta fakirdir.

Devam edecek…

Kimyay-i Saadet (İmam-i Ğazali)

Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) bizleri ve sizleri fakirin de hakkı olan zekatını sağlıklı bir şekilde veren kullarından eylesin. Amin

Fuad Yusufoğlu

Etiketler: ,

Yorum Yapın