Zeyd bin Harise (Radiyallah-u anhu)-4

26 Ekim 2009 Pazartesi

 

Zeyd bin Harise (radiyallah-u anhu) nın mezarları

 

Zeyd bin Harise (Radiyallah-u anhu)-4

Bu hadiseler olduğundan henüz İslamiyet gelmemişti. Daha sonra Allah-u Teâlâ’nın Ahzab suresinin 5. ve 40. ayetlerindeki;

-“Evlatlarınızı babalarının ismiyle çağırın, böylesi Allah katında daha doğrudur.”

–“Muhammed Aleyhis Selam sizden hiçbir erkeğin (Zeyd gibi) babası değildir.” Emirleri ile evlad edinmek de kaldırılınca;

Hazret-i Zeyd (r.a.) babasının ismiyle, yani “Haries’nin oğlu Zeyd” (Zeyd bin Harise) diye çağırılmaya başlandı.

Zeyd bin Hârise (r.a.) İLK İMAN EDENLERDENDİR. Hazret-i Hadice (r.anha), Hazret-i Ebû Bekir be Hazret-i Ali (r.anhüm) den sonra DÖRDÜNCÜ, Azad olmuş köleler içinde ise İLK MÜSLÜMAN OLMAKLA ŞEREFLENDİ.

Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem); Zeyd (r.a.) i Mekke’de Ümmü Eymen (r.anha) le evlendirdi. Bundan, Eshabin büyüklerinden Hazret-i Üsame (r.a.) doğdu.

Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) daha sonra kendi halasının kızı Zeyneb bint-i Cahş (r.anha) la evlendirdi. Bu evlilikleri kısa sürdü ve ayrıldılar.

Mekke’de iken pek çok ezâ ve cefâlara ma’ruz kaldı. Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) Taif halkını İslamiyet’e da’vet için Taif’e gitmişti.

Taif’te hiç kimse iman etmedi. Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem), Zeyd bin Harise (r.a.) ile dönerlerken yolda Taif’liler taşa tuttular. Her tarafları kan revan içinde kaldı.

Hazret-i Zeyd (r.a.), Peygambermiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) i atılan taşlardan korumak için, O’nun önüne, arkasına, sağına soluna geçerek siper oluyordu. Kendisi de bu suretle bir çok yerinden yaralandı.

Hicret izni çıkınca Medine’ye Hicret etti. Medine’de, Ensar’dan Gülsüm bin Hedm (r.a.) in evinde misafir kaldı. Üseyd bin Hâfız’la din kardeşi oldu.

Zeyd bin Harise (r.a.), Bedir Harbinden Müte harbine kadar Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) in bulunduğu bütün gazvelere katılmıştır. Yalnız Müreyzi gazâsında Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Zeyd bin Harise (r.a.) yi Medine’de YERİNE VEKİL bıraktığından bulunamadı.

Bunun dışında pek çok seriyyelerde de (Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in katılmadığı savaşlarda) bulunmuş, bir çoğunda kumandanlık ederek, şecaâti, kahramanlığı ile örnek olmuştur.

Zeyd (r.a.) Peygamberimz (s.a.v.) i o kadar çok sevirdu ki, canını O’nunyolunda feda etmekten çekinmiyordu. Hatta öz babasına Peygamberimiz (s.a.v.) i tercih etti.

Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) de, Zeyd ve oğlu Üsame (r.anhüm) yi çok severdi. Bir hadis-i Şerifte;

-“Bana insanlar arasında en sevimli gelen kişi, benim ve Allah’ın ihsanına mazhar olan kişidir. Bu zat Zeyd’dir.” Buyurmuştur.

Allah’ın ihsanı; Müslüman olmasını nasib etmesi, peygamberimiz (s.a.v.) in ihsanı ise O’nu hürriyetine kavuşturmuştur.

Devam edecek….

İslam âlimleri ansiklopedisi

Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Bizleri ve sizleri Zeyd bin Harise (Radiyallah-u anhu) nun şefaatına nail eylesin. O’nun yüzü suyu hürmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin

Fuad Yusufoğlu

“Zeyd bin Harise (Radiyallah-u anhu)-4” için 1 Yorum

  1. Zeyd bin Harise (Radiyallah-u anhu)-3 « بسم الله الرحمن الرحيم diyor ki:

    [...] Dücâne (Radiyallahu anhu)- 5 Kutlu doğum – 5 « Zeyd bin Harise (Radiyallah-u anhu)-2 Zeyd bin Harise (Radiyallah-u anhu)-4 [...]

Yorum Yapın