İmâm-i Buhâri (Radiyallah-u anh)- 12

04 Aralık 2008 Perşembe

Çağ-Çağ barajı (Sonbahar nevsimi) Nusaybin

İmâm-i Buhâri (Radiyallah-u anh)- 12

Kütüb-i sitte denilen, altı sahih hadis kitabında en başta geleni Sahihi Buhari’dır. Bu eserde sahih hadisler, sika (güvenilir, sağlam) ravilerin rivayetleri toplanmıştır.

Bu hadis-i şerifler, rivayet hususunda râviler arasında ihtilaf bulunmayan hadis-i şeriflerdir. Böylece Râvi zinciri birbirine bağlanarak, asıl kaynağına gidilmiştir.

Buhâri-i şerif 97 kitaba ve 3450 baba ayrılmıştır. Bu bölümler ibâdât, muamelat, siyer, megazi, mu’cizat ve kur’an-i kerim ayetlerinin tefsirine dairdir.

Fıkhı mes’elelere önem verilmiş olup, metinler arasında fıkıha dair izahlar yer almıştır.

Buhâri-i şerifin, Ali el-Yununi (r.a.) tarafından istinsah edilen metni muteber olmuştur. Dikkat ve titizlikle yazılan bu nüshanın aslı, Kahire’de Akboğa medresesi kütübhanesindedir. Bundan başka, çok yazma nüshaları vardır.

Bir kimse, Buhâr-i şerifi hangi niyetle baştan sona kadar okuyup hatmederse, maksadı, en güzel şekilde hasıl olur. Taun hastalığı zamanlarında bir evde okunsa, Allah-u Teâlâ (c.c.) o evde bulunanları taun’dan muhafaza eder.

Sözleri dinde senet olan çok yüksek âlimlerden bir çoğu, dert ve balalerden, hastalık ve sıkıntılardan kurtulmak ve bir çok şeylere kavuşmak için, Buhari-i şerifi okuyup vesile etmişlerdir.

Böylece maksatlarını da elde etmiş ve onu kendileri için ilaç kabul etmişlerdir.

Hadis âlimlerden bir zat şöyle anlatıyor;

-“Karşılaştığımız müşkül hallerde, kendim ve başkalarının sıkıntıdan kurtulmamıza vesile olması için, yüzyirmi def’a kadar Buhâri-i şerif okudum. Her def’asında hangi niyet ile okumuş isem, maksadım hasıl oldu.”

-“Bu kitab (Buhâri-i şerif) hangi evde bulunursa, evi yanmaktan, hangi gemide bulunursa, o gemiyi batmaktan Allah-u Teâlâ korur.”

2- Tarih-ül-kebir;

Hadis ricaline ait olup, hadis-i şerif ravilerinin inceleyen bir eserdir. Sahasında ilk yazılan eserlerdendir. İmâm-i Buhâri (r.a.) bu eserini, 18 yaşında iken, Peygamber efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) in Ravdası başında geceleri ay ışığında yazmıştır.

Kendisi (r.a.) bu eseri hakkında şöyle buyurmuştur;

-“Bu eserimi üç def’a gözden geçirdim. Öyle inceledim ki, eğer ondakı isnadlardan (senet) biri çıkarılırsa, ehli olanlar bile onu anlayamaz. Gayet dıkkatli ve sağlam hazırladım.”

İshak bin Râheveyh (r.a.) bu kitabı alıp, Abdullah bin Tahir’e göstererek,

-“Böyle harika bir eser gördün mü?” demiştir.

Abdullah bin Tahir (r.a.) da; inceleyip, kitabın üstünlüğü karşısında hayrete düşütüğünü belirtmiştir.
Bu eser; Haydarabad’da 1941-1954 senelerinde dört cild halınde, 1959-1954 senelerinde de üç cild halında basılmıştır.

3- Tarihu-l evsât; Tarihu’l kebir’in kısaltılmasıdır.

4- Tarih-us-sağir; Trihu’l kebirin bir özetidir.

5- Kitabu zuafais-sağir; Zayif ravilerin hallerinden bahseder.

19 adet eser daha vardır.

Devam edecek…

İslam âlimleri ansiklopedisi

Allah-u Tâlâ hazretleri (c.c.) bizleri ve sizleri Hadis ilimlerini etfara yayan İmâm-i Buhâri radiyallah-u anh veli kulun yüzü suyu hürmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin

Fuad Yusufoğlu

“İmâm-i Buhâri (Radiyallah-u anh)- 12” için 3 Yorum

  1. sivist diyor ki:

    5/12/2008 – S.A
    Yazan: sivist
    Kurban Kayramınızı tebrik eder hayırlara vesile olmasını dilerim.
    Sevdiklerinizle beraber sağlık,huzur dolu nice bayramlara…
    Hayırlı Cumalar.
    SAĞLICAKLA…
    LÜTFEN BURDA YAZMAYA DEVAM EDİN..:)

  2. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    Sevgili canım yeğenim Sivist;
    Benim blogcu sayfama yorum yazmışsınız ve blogda yazılarınızı yazın demişsiniz (Ben de bu yorumunu çok kiymetli bilip siteme taşıdım.)
    Tavsiyeniz güzel hem de çok güzel ama sizlere daha evvel de açıkladığım gibi bazı nedenlerden dolayı Blogdan ayrılıp
    http://www.fuadyusufoglu.com
    siteme geldim…
    Ama senin gibi değerli yeğenlerim için de burada da güzel yazılarım var hem senin hemde diğer sevgili yeğenlerimin gelmesini tavsiye ediyorum
    Çünkü senin bende hak ve hukukun vardır.
    Gerçi ben elimden geldiği kadar blog’daki kardeşlerimin ziyaretine geliyordum ve de epey zaman da gitim ama malesef blog kardeşlerimden ancak çok çok azı bana geldiler
    Doalyısıyla ben de onlara Bu fakir kardeşinize dua edin ve hakkınızı helal edin deyip ben de artık uğrmaz oldum ama bana gelenlerin ziyaretine memnuniyetle defalarca gittim.
    Evet..
    Kurban gaye bizim yazdığımız yazıların başkaları arafından okunması değil mi? Ve bu yazılarımızı okuyan kardeşlerimiz bizlere “dua” etmeleri değil mi? Bu da bizlere yeter de artar.
    Zaten ben daha evvel de söyledim Allah(c.c.) izniyle Ben bu dünyada “dua”dan başka hiç bir şey’e muhtac değilim . İşte bana gelen kardeşlerimiz de bana “dua etmeleri yetişir..
    Ailene selam ve sevgilerimi sunarım.
    Sevgiyle kalın Duayla kalın…

  3. İmâm-i Buhâri (Radiyallah-u anh)- 11 | Allahın veli kulları diyor ki:

    [...] Hadis: – (01) Ana baba hakkı… « İmâm-i Buhâri (Radiyallah-u anh)- 10 İmâm-i Buhâri (Radiyallah-u anh)- 12 [...]

Yorum Yapın