Muaz bin Cebel (Radiyallah-u anhu)- 9

03 Haziran 2009 Çarşamba

Beyaz suyun Siyah suyla birleştiği yer (Nusaybin)

Muaz bin Cebel (Radiyallah-u anhu)- 9

Üç şey var ki, onlar dünyada bir yabancı gibidir; Zalimin elinde Kur’an-i Kerim, kötü insanlar arasında iyi bir kimse, bir evde durup okunmayan Mushaf.”

-“İnsan, kıyamet günü şu dört şeyden sorulmadıkça, hiçbir yere adım atamaz;

-“1-Ömrünü nerede tükettiği,
-“2-Gençliğini nerede harcadığı,
-“3-İlmi ile ne gibi amel işlediği,
-“4-Malını nereden kazanıp nereye harcadığı.”

-“Muhtekir (Karaborsacılık yapan) ne fena bir kuldur! Allah-u Teâlâ fıyatları ucuzlatırsa adamın keyfi kaçar, yükseltirse o zaman ferahlar.”

-“Bid’at sahibine hürmet etmek için yürüyen kimse, İslâm’ı yıkmağa yardım etmiştir.”

-“Her kim kırk gün ümmetimin nafakası üzerinde karaborsacılık eder de, sonra bu kazancını sadaka olarak dağıtırsa, onun bu sadakası kabul edilmez.”

Muaz bin Cebel (r.a.), çok ilim sahibi olup, Eshab-i Kiram (r.anhüm) in sevdiği ve müşkil meselelerini sordukları kıymetli bir zat idi. Çok cömert olup, az konuşur ve hikmetli söylerdi.

Abdullah bin Seleme (r.a.) şöyle anlatıyor;

Muaz bin cebel (r.a.) taûn hastalığına yakalanmıştı. Rahatsızlığı çok artığı sırada, talebelerinden Amr bin Meymun el-Uvdi (r.a.) ziyerete geldi. Durumunun çok ağır olduğunu görünce, ağlamağa başladı.

Hazret-i Muaz, Ona (r.a.);

-“Niçin ağlıyorsunuz?” diye sordu.

O da;

-“Ey Muaz! Allah’a yemin ederim ki, sen benim hocamsın. Bana dunyalık yardımında bulunuyorsun diye ağlamıyorum. Ben senden dinimi öğreniyor ve ilim alıyordum. Senin ölümünden sonra dinimi ve ilmi bana öğretecek kimsenin bulunmamasından korkuyorum ve onun için ağlıyorum.”

Bunun üzerine Muaz bin Cebel (r.a.) buyurdu ki;

-“Hayır, bundan korkma! İman ve ilim, kıyamet gününe kadar yerindedir, ARAYAN BULUR VE ALLAH-U TEÂLÂ BUNLARI İSTEYEN KİMSEYE ÖĞRETECEK BİRİNİ GÖSTERİR, Allah’ın kitabı Kur’an-i Kerim ve Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi ve selem) in sünneti, kıyamet gününe kadar korunacaktır. Nitekim Allah-u Teâlâ İlmi ve İmânı İbrahim Aleyhis selam’a ihsan etmiştir. Halbuki o zaman, imanı ve ilmi bilen ve öğreten hiç kimse de yoktu. İbrahim Aleyhisselam istediği için Cenab-ı Hak, O’na ihsan etti. İlmi, Hazret-i Ömer (r.a.) den, Hazret-i Osman (r.a.) dan ve Hazret-i Ali (r.a.) den alınız! Eğer onları da kayıbederseniz, Ebû Derda (r.a.) dan, Abdullah bin mes’ud (r.a.) dan, Selman-i Farisi (r.a.) den ve Abdullah İbn-i Selâm (r.a.) dan alınız! Âlimin yanılmasından korkunuz! Doğru olanı, hakikatı kim bildirirse kabul ediniz! Doğru, hak olmayını da söyleyen kim olursa olsun, Onu redediniz!”

Devam Edecek…

İslam âlimleri ansiklopedisi

Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Bizleri ve sizleri Muaz bin Cebel (Radiyallah-u anhu) nun şefaatına nail eylesin. O’nun yüzü suyu hürmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin

Fuad Yusufoğlu

“Muaz bin Cebel (Radiyallah-u anhu)- 9” için 1 Yorum

  1. Muaz bin Cebel (Radiyallah-u anhu)- 8 « بسم الله الرحمن الرحيم diyor ki:

    [...] Muhammed Rûmi (Radiyallah-u anhu) – 7 « Muaz bin Cebel (Radiyallah-u anhu)- 7 Muaz bin Cebel (Radiyallah-u anhu)- 9 [...]

Yorum Yapın