İbn-i Sirin (Radiyallah-u anh);

09 Şubat 2009 Pazartesi

Aş’e Bavarne (Nusaybin)

İbn-i Sirin (Radiyallah-u anh);

Tabiin’den olup, tefsir, fıkıh âlimi ve meşhur rü’ya tabircisi. Asıl adı Muhammed’dir. Babasının adı Sirin (r.a.) olup, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve selem) ın hizmetçisi ve Ensar-i Kiramın büyüklerinden Enes Bin Mâlik (r.a.) azatlı kölesidir.

Annesi Safiye (r.anha) de Müslümanların göz bebeği Hazreti Ebû Bekir (r.a.) in azatlısıydı. Basralıdır. 33 (M. 653) senesinde doğup, 110 (M. 729) senesinde vefat etti.

Güzel bir terbiyeyle yetiştirilip, büyütüldü. Sahab-i Kiram (Rıdvanullahı Teâlâ aleyhum) dan otuz kişi ile görüştü. Onların sohbetinde bulunarak Hadis ilmini tahsil etti.

Çok Hadis öğrendi. Hadis ilminde İmâmlık (300.000’den fazla hadis-i ezbere bilen) derecesine yükseldi.

Hazreti Aişe anamız (r.anha), Enes Bin Mâlik (r.a.), Zeyd bin Sabit (r.a.), Hasan bin Ali (r.a.),Ebû Hüreyre (r.a.), Abdullah bin Abbas (r.a.), Cündeb bin Abdullah (r.a.), Semura bin Cündeb (r.a.), İmran bin Hüseyn (r.a.), Huzeyfe bin el-Yeman (r.a.),Ebû Said-ii Hudri (r.a.), Ebû Derd (r.a.) den Hadis-i şerif rivayet etti.

Tabiinden de pek çok kimseyle görüşüp, sohbet etti. Onlardan da Hadis-i şerif dinleyip, rivayette bulundu.

Kendisinden Küfe’ninen büyük âlimlerinden Şa’bi (r.a.), meşhur hafız ve imânlardan Katade bin Diâme (r.a.), Yine devrin meşhur âlim ve muhaddislerinden Dâvud bin Ebi Hind (r.a.), Ebu Eyyub (r.a.), Halid el-Hazza (r.a.), Cerir bin Hâzim (r.a.), Eş’as bin Abdülmelik (r.a.), Asim el Ahvel (r.a.), Mâlik Bin Dinâr (r.a.), El Evzâi (r.a.), Umare bin Mihran (r.a.), Ebû Hilâl (r.a.), İbni Ayn (r.a.), Süleyman et-Teymi (r.a.), Mukatıl bin Süleyman hadis-i şerif rivayet ettiler.

Hadis ilminde İmâm olup, sika (Güvenilir) dır, Yani sağlam ve güvenilirdir. RİVAYET ESNASINDA HARFLER ÜZERİNDE DAHİ TİTİZLİK GÖSTERİRDİ. Hadis ilminde İSNADA ÇOK ÖNEM VERİRDİ.

Bu hususta;

-“İlk zamanlarda halk, isnad sormuyordu. Fakat ne zaman ki Müslümanlar arasında fitne vaki oldu; o zaman sünnet ehlinden olanların hadislerini almağa bid’at ehlinden olanların hadislerini terk etmeğe başladılar.” Buyurdu.

Rivayette son derece titiz davrandı;

-“Bu ilim Ya’ni hadis ilmi, dinidir. Öyle ise dinimizi kimden aldığınıza dikkat ediniz.” Buyururdu.

Müfessirlerin ikinci tabakasına mensubtur. Tefsir ilminde Abdullah bin Abbas (r.a.) ın talebesidir. Ayeti kerimelerin iniş, tefsir ve izahına son derece dikkat ederdi.

Bu hususta;

-“Kur’an-i kerimden bir ayeti, Ubeyde bin es-Selmani (r.a.) den sordum.

Devam edecek…

İslam âlimleri ansiklopedisi

Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Bizleri ve sizleri İbn-i Sirin (Radiyallah-u anhu) hurmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin

Fuad Yusufoğlu

“İbn-i Sirin (Radiyallah-u anh);” için 2 Yorum

  1. Uzlet’ın faydaları « بسم الله الرحمن الرحيم diyor ki:

    [...] İbni Sirin (r.a.) bir dostuna: [...]

  2. Enes Bin Mâlik (Radiyallah-u anhu)- 2 « بسم الله الرحمن الرحيم diyor ki:

    [...] Muhammed bin Sirin (r.a.) tarafından gasl, techiz ve tekfini yapıldı. Vefat ettiği yere defnedildi. Vasiyeti üzerine, Resulullah (s.a.v.) ın saçlarından bir miktar kabrine kondu. [...]

Yorum Yapın