Süfyan-i Sevri (Radiyallah-u anh)- 9

21 Ocak 2009 Çarşamba

Termik Santralı (Nusaybin)

Süfyan-i Sevri (Radiyallah-u anh)- 9

Yine Süfyan-i Servi (r.a.) buyurdu;

-“Para, mal ve mülk, kişinin Zâhid olmasına mâni değildir. Dünyalığı bulunmayan de Zâhid sayılmaz. Dünyanın faydasız şeylerine aşırı düşkünlük olup olmadığı araştırılıp, ona göre hüküm verir. Bir kimsenin elinde dünyalığı vardır. Fakat zâhid’dir. Bir kimsenin de dünyalığı yoktur. Lâkin zâhid değildir. Mal, insanın silahı gibidir. Ya’ni, insan canını sıhhatını, dinini ve şerefini mal ile korur.”

Yine Süfyan-i Sevri (r.a.) Buyurdular ki;

-“Bir kimsenin, DUA ederken yalnız kendisine DUA edip, anne ve babasına ve diğer Müslümanlara DUA etmemesi, Kur’an-i kerim okumayı bildiği halde her gün en azından yüz ayet okumaması, camiye girdiği halde iki rek’at olsun namaz kılmadan çıkması, kabristandan geçtiği halde mevtalara selam vermemesi, bir yerde yalnız olarak yaşıyorsa, Cuma’ günü şehre geldiği halde Cuma’ namazını kılmaması, bulunduğu beldeye bir âlim geldiği halde, onun ilminden hiç istifade edememesi, bir kişi ile dost olduğu halde ismini öğrenmeden ayrılması, bir tanıdığı kendisini da’vet ettiği halde da’vateine gitmemesi, gençlik çağı büyük bir fırsat olduğu halde, o zamanını boşa geçirmesi, kendisi tok ve komşusunun aç olduğunu bildiği halde, ona bir şeyler vermemesi o kimsenin gafletindendir.”

Yine Süfyan-i Sevri (r.a.) buyurdular ki;

-“Kendini iyi tanı. O zaman hakkında söylenenler sana zarar vermez.”

Yine Süfyan-i Sevri (r.a.) buyurdular ki;

-“İlim öğrenmenin dört şartı vardır;”
-“1.İlk şartı; susmak ve edebli olmaktır.”
-“2.İkinci şartı; Dikkatle dinleyip ezberlemektir.”
-“3.Üçüncü şartı; Öğrendiği ile amel etmektir.”
-“4.Dördüncüsü ise; Öğrendiği ilmi başkalarına öğretmek, herkese yaymaktır.”

Yine Süfyan-i Sevri (r.a.) buyurdular ki;

-“İyi ve kötü amellerin kendilerine mahsus kokuları vardır. İyiliğin kokusu çok hoş, kötülüğün kokusu ise, rahatsız edicidir. Kalbde kötülük yapmak için bir meyil olduğu anda kokusu, insanın yanındaki meleklere gelir. İyilik durumunda da iyi kokuyu hemen alırlar. Nasıl ki o melekler, sizi hiç rahatsız etmiyorlarsa, siz de onları rahatsız etmeyin.”

Süfyan-i Sevri (r.a.) buyurdular ki;

-“Ey İnsan! Senin bütün sermayen, dünyadaki birkaç günlük ömründür. Bu günler mutlaka gelip geçecek, hatta bir çoğu geçti. O halde hiç olmazsa geride kalanların kıymetini bil.”

Devam edecek…

İslam âlimleri ansiklopedisi

Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Bizleri ve sizleri Süfyan-i Sevri hazretleri (Radiyallah-u anh) hurmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin

Fuad Yusufoğlu

“Süfyan-i Sevri (Radiyallah-u anh)- 9” için 1 Yorum

  1. Süfyan-i Sevri (Radiyallah-u anh)- 8 « بسم الله الرحمن الرحيم diyor ki:

    [...] anh)- 11Kurban bayramınız kutlu olsun « Süfyan-i Sevri (Radiyallah-u anh)- 7 Süfyan-i Sevri (Radiyallah-u anh)- 9 [...]

Yorum Yapın